TÜRK ÇOCUKLARININ KONUŞMALARINDAKI FIIL YAPILARI: BIR ENINE KESIT ÇALIŞMASI - EKİNCİ, Mithat and EKİNCİ, Ecem (PEARSON JOURNAL, 2020)
Çocukların fiil edinimi üzerine yapılan önceki araştırmalar ışığında, bu çalışma Tomasello’nun (1992) yaş aralıklarını takip etmeyi ve 24, 30 ve 36 aylık tek dilli Türk çocuklarının kullandığı fiil yapılarının miktarları arasındaki farkları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma aynı zamanda bu tek dilli Türk çocukları tarafından en sık kullanılan fiil yapı türlerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Kesitsel bir araştırma olarak düzenlenen çalışma için 24, 30 ve 36 aylık 6 Türk kızının (her yaş aralığında 2 kız) bir anaokulunda oyun oynarken konuşmaları kaydedildi. Her bir katılımcı için 40 dakika süren görüşmeler kağıda döküldü ve sonuçlar fiillerin yapılarına ve türlerine göre analiz edildi. Sonuçlar, katılımcıların büyüdükçe konuşmalarında daha fazla fiil yapısı kullanmalarına rağmen, bu çocuklar tarafından kullanılan fiil oranlarının yüzde olarak azaldığını göstermiştir. Çalışma aynı zamanda katılımcılar büyüdükçe daha fazla ve çeşitli fiil türlerinin kullanılmaya başlandığını göstermiştir. 24 aylık katılımcılar genellikle şahit olunan geçmiş ve şimdiki zaman fiil yapılarını kullanırken, 30 aylık katılımcılar daha çok şimdiki zaman ve tanıklık geçmiş zamanı, 36 aylık katılımcılar ise en çok duyulan ve görülen geçmiş zaman fiil yapılarını kullanmışlardır.