AKSARAY KÜLTÜR EVİ’NDE BULUNAN KİRKİTLİ DOKUMA ÖRNEKLERİ - KILIÇ KARATAY, Semra (PEARSON JOURNAL, 2020)
Kültür, bir toplumun duygu ve düşüncelerini ortak noktada toplayan, gelenek, görenek, örf ve adetler olarak yaşandığı dönemlerde ve gelecek nesillerde kalıcı kılan her türlü yaşayış, düşünce, fikir, sanat ve birikim demektir. Kültür Evi ise bulunduğu bölge veya yörenin geçmişten bugüne sahip olduğu kültür birikimlerinin sergilendiği müze konumundaki yerlerdir. Belediye, Valilik veya İl Kültür müdürlüklerinin bünyesinde açılan ve korunması amaç edinilen Kültür evi merkezlerindeki ortak gaye, farklı grupların yer aldığı toplumlarda kültürel bütünlük sağlamak, toplumsal hayatın gerektirdiği etkileşimlere destek vermek ve topluma örnek olabilecek ortak çalışmalar sunabilmektir. Aksaray Kültür Evi de bu çalışmalara bir örnek olarak gösterilebilmektedir. Kültür evinde bulunan farklı dönem ve yörelere ait olan ürünler bu bölgede yaşayan toplumalar hakkında bilgi vermektedir. Müzeler bulundukları bölgelerin tarihi belgelerini elinde mevcut tutan ve insanlara sergileyen önemli kaynaklardır. Aksaray’ın ilk kütüphanesi olarak bilinen Kültür evi günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Aksaray’da görev yapmış valilerin zamanında kendilerine hediye edilen veya satın aldıkları Aksaray ve çevresine ait eşyalar sergilenmektedir. Sergilenen bu ürünler arasında halı ve düz dokuma örnekleri, düğün kıyafetleri, işleme örnekleri ve günlük yaşamda kullanılan araç ve gereçler sergilenmektedir. Tamamı kesme taştan olan binanın çatısı ahşap, geniş saçaklı olan bina bir dönem sanat evi olarak da kullanılmıştır. Kültür evinde sergilenen dokuma örnekleri toplamda 71 adet olup bu dokumaları halı ve kilim olarak iki ayrı grupta inceleyerek, ebatlarına göre sınıflandırmak kolaylık sağlamaktadır. Yapılan çalışma ile Kültür Evin’de bulunan dokuma örneklerinin yöreleri, dokuma isimleri, günümüzdeki durumu hakkında görüntü ve video çekimi ile veri toplanmış ve dokumalar hakkında yazılı kaynak taraması yapılarak toplanan bilginin paylaşımı amaç edinilmiştir.