YAŞAM ALANI VE ÜRÜN TASARIMININ EVRENSEL TASARIM PRENSİPLERİ BAĞLAMINDA ANALİZİ: HUZUREVİNDE BİR VAKA ÇALIŞMASI - ÜNAL, Bülent (PEARSON JOURNAL, 2020)
Yaşam beklentisinin artması ve nüfusun yaş ortalamasının artması ile yaşlılar yaşıtlarıyla vakit geçirmeyi ve sağlıklı yaşlanmaya katkı sağlayan konutlarda yaşamayı tercih etmektedirler. Bu nedenle, yaşlıların günlük aktivite düzenlerine katkıda bulunan alanların ve ürünlerin tasarımlarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olması ve evrensel tasarım prensipleri doğrultusunda tasarlanması kritik önem taşımaktadır. Bu çalışma, Ankara’da bulunan kurumsal bir yaşlı konutundaki yaşam alanlarına ve yaşam alanındaki ürünlere odaklanmaktadır. Yaşlıların kullandığı yaşam alanı içerisindeki alanların ve bu alanda kullanılan endüstriyel ürünlerin evrensel tasarım ilkelerine göre analiz edildiği ve değerlendirildiği nitel bir saha çalışması yapılmıştır. Evrensel tasarım ilkeleri kapsamında mekanda kullanılan yaşam alanı ve ürünlerin olumlu ve olumsuz değerlendirmeleri bulunmaktadır. Bu değerlendirmeler detaylı bir şekilde sunulmakta ve fotoğraflarla desteklenmektedir. İşleve uygun olarak yaşlılara yönelik mekan ve ürünlerin tasarımı, yaşlıların antropometrik özellikleri ve günlük yaşam aktiviteleri dikkate alınarak planlanmalıdır. Mevcut çalışma, hem mekan tasarımında hem de ürün tasarımında dikkat edilmesi ve ilkelerin bir kılavuz olarak kullanılması gerektiğini göstermektedir.