THE DETERMINANTS OF QUALITY OF LIFE IN OLDER ADULTS OF CORRECTIONAL FACILITIES - Aliyeva, Gulshan (PEARSON JOURNAL, 2020)
Artan sayıda yaşlı mahpus küresel bir zorluk haline gelmişdi (Brie W., Cyrus A., Robert G., 2012). Son on yılda, yaşlı mahkumların sayısında eşzamanlı orantısız bir artış oldu. Bu rakamlar ABD, Japonya, İspanya, Birleşik Krallık ve diğer ülke istatistiklerinde gözlemlenmiştir (William B., 2012). Yaşlı yetişkinlerin tutuklanması ve cezalandırılması artıyor ve araştırmacılar mahkumların 50 veya 55 yaşlarında daha yaşlı ve ya geriatrik olduğunu düşünüyor (Aday R. 2003, Williams B. 2010, Besdine R. 2005). Yaşlı mahpuslar, hapishane ve toplumdaki diğer popülasyondan daha çok, geriatrik sendromlar, duyusal bozukluklar, idrar kaçırma, akıl hastalıkları, depresyon ve diğer hastalıklardan eziyet çekiyorlar (Landefeld CS. 2004, Greinfinger R. 2007). Araştırmanın ana hedefi, Azerbaycan hapishanelerindeki yaşlı suçluların QOL (yaşam kalitesi) belirleyicilerini araştırmaktır. Araştırmanın amaçları: 1) farklı uluslararası literatürün, makalelerin, politika belgelerinin tanımlayıcı ve karşılaştırmalı analizi, 2) çalışma sırasında analiz edilen açıklayıcı araştırma anket sonuçları. Bu amaçla WHOQOL-Bref anket aracı yaşam kalitesinin belirleyicilerini değerlendirmek için kullanıldı. Bu anket, Fiziksel, Psikolojik, Sosyal İlişkiler ve Çevre olmak üzere dört alan içermektedir ve veriler SPSS programı ile incelenmiştir. Anket sonuçları dikkate alınarak ve farklı literatürleri karşılaştırarak, farklı programlarda ve gelecekteki araştırmalarda kullanılabilecek bazı önerilerde bulunulmuştur.