OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA AKRAN ZORBALIĞI İLE ARKADAŞLIK NİTELİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - TEKÇE, Tarik; YURTAL, Filiz (PEARSON JOURNAL, 2020)
Bu çalışmada, Şanlıurfa ilinde 590 ilköğretim öğrencisi arasından seçilen zorba ve kurban alt grubundaki öğrencilerin zorbalık yapma ve zorbalığa maruz kalmavdurumu ile arkadaşlık nitelikleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Katılımcıların zorbalık yapma ve zorbalığa maruz kalma durumlarını belirlemek için “Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği-Çocuk Formu”, arkadaşlık niteliklerini belirlemek için ise “Arkadaşlık Öznitelik Anketi” kullanılmıştır. Sonuç olarak, arkadaşlık kalitesinin zorbalık yapma ve zorbalığa maruz kalma değişkenleri ile anlamlı bir ilişki içinde olduğu görülmüştür. Arkadaşlığın kalitesi, zorbalık yapma ve zorbalığa maruz kalmayı olumsuz yönde yordadığını göstermektedir.