OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI I-II DERSİNİN UYGULAMA ÖĞRETMENLERİ VE UYGULAMA ÖĞRENCİLERİNİN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ - KADAKAL, Semanur; YALMAN POLATLAR, Duygu (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bir öğretmenin yetiştirilmesinde en önemli aşamalardan birinin de öğretmen adaylarının okullarda uygulamalı olarak öğretmenlik deneyimi kazanması olduğu belirtilmektedir (Ünlüönen ve Boylu, 2007). Fakültedeki öğretim elemanlarıyla birlikte, sürecin okul boyutunda yani uygulama kısmında öğretmen adayının yetişmesine katkıda bulunacak, öğretmen adayına rehberlik edecek kişiler uygulama öğretmenleridir. MEB, uygulama öğretmenini “uygulama okulunda görevli öğretmenlik formasyonuna sahip, alanında deneyimli öğretmenler arasından seçilen, öğretmen adayına öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği davranışları kazanmasında rehberlik ve danışmanlık yapan öğretmen” olarak tanımlamıştır. Uygulama öğretmenleri işbirliğine açık, öğretme-öğrenme süreçlerini tanıtmaya istekli ve paylaşımcı kişiler olmalıdır (Coşkun & Yalın Uçar, 2012). Uygulama öğrencileri ilk mesleki deneyimlerini Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamında uygulama öğretmeninin rehberliğinde kazandığı için, uygulama öğretmeninin de bu sürecin önemi kavramış ve sorumluluğunu biliyor olması gerekmektedir. Öğretmen adayları 4 yıllık lisans eğitimi sonunda edindikleri bilgileri ilk defa gerçek bir ortamda uygulama fırsatı bulmaktadırlar. Bu noktalardan hareketle, bu araştırmada aynı üniversitede eğitim gören okul öncesi öğretmen adaylarının ve uygulama öğretmenlerinin “Öğretmenlik Uygulaması I-II” dersi kapsamında okul öncesi eğitim kurumlarında yaptıkları uygulamalara yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırma İstanbul ilinin Küçükçekmece, Bakırköy ve Ataköy ilçelerinden rastgele seçilmiş devlete bağlı 5 anaokulunda görev yapmakta olan 10 okul öncesi öğretmeni ile İstanbul’da bulunan bir vakıf üniversitesinde eğitim gören 10 okul öncesi öğretmen adayının Öğretmenlik Uygulaması I-II dersleriyle ilgili görüşlerini belirlemek üzere yapılmıştır. Araştırma kapsamında “Öğretmen Görüşme Formu” ve “Öğrenci Görüşme Formu” olmak üzere iki adet veri toplama aracı kullanılmıştır. Öğretmen ve öğretmen adayları “Kartopu Örnekleme” yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmada 10 okul öncesi öğretmen adayı ve 10 uygulama öğretmeni olmak üzere toplamda 20 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Öğretmen adaylarının okuldaki aldıkları eğitimi teorik buldukları ve sınıf içinde çocukların ilgisini çekebilecek etkinlikler uygulayamadıklarını belirtirken, uygulama öğretmenleri ise sınıflarında öğretmen adaylarının bulunmasının özellikle sanat etkinliklerinde kendilerine destek olmak açısından avantaj sağladığını ancak sınıf yönetimi hâkimiyetlerini yeterli bulmadıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmen adaylarının kendileriyle iletişimini iyi bulurken, adayların kendilerini etkinlik uygulama süreçlerinde geliştirmeleri gerektiğini belirtmişlerdir.