DARK TRIAD AND UTILITARIAN CHOICES: A STUDY FROM TURKEY - BOLELLİ, Murat (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bu çalışmanın amacı karanlık üçlünün (narsisizm, Makyavelizm ve psikopati) faydacı seçimler üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Araştırma değişkenlerinin incelenebilmesi amacıyla kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak, üniversite öğrencilerine internet üzerinden anket uygulanmıştır. Katılımcılara diktatör oyunun bir türevi olan ücret artışı problemi senaryosu ile birlikte karanlık üçlü kişilik özelliklerinin ölçümüne yönelik olarak Karanlık Üçlü Kısa Ölçeği (SD3) sunulmuştur. Güvenilirlik analizi neticesinde yapılara ilişkin Cronbach Alfa değerlerinin 0.611, 0.651 ve 0.684 olduğu belirlenmiş, araştırma hipotezleri ikili lojistik regresyon analizi yapılarak test edilmiştir. Sonuçlar psikopatinin faydacı seçimi pozitif yönde etkilediğini, Makyavelizm ve narsisizmin ise istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığını göstermektedir. Araştırma bulguları sonuç bölümünde tartışılmıştır.