KENT MOBİLYALARINDA MODERN MİMARİ TASARIM OLGUSU - SARI ÇETİN, Aysu (PEARSON JOURNAL, 2021)
Kültürel, tarihi, coğrafi ve sosyal yaşam bakımından kentlerin birbirinden farklı mimari özellikleri bulunmaktadır. Zaman içerisinde her kentin kendine özgü bir kimliği oluştuğu görülmektedir. Bunun sebebi kent içerisinde yaşayanların yaşam biçimi, toplumsal davranışlar, kültürel değerlere sahip olmasıdır. Birçok kentte o kenti simgeleyen mimari simgeler bulunmaktadır. Kent mobilyalarında tasarım aşamasında fonksiyonel kullanım ön planda tutulmalıdır, estetik tabi ki önemli bir detaydır fakat toplumun kent içinde bir arada olması için kent mobilyalarında ergonomi, farklı fiziksel özellikler bakımından belirli standartlar içerisinde işlevsellik de olmalıdır. Kent mobilyalarında malzeme seçiminde o kentin iklimsel koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Aydınlatma elemanları, bitkisel öğeler, dinlenme elemanları, işaret ve bilgi tabelaları, zemin kaplamaları, sanatsal objeler, çöp kutuları dahil olmak üzere bir arada düşünülmelidir. Bütüncül yaklaşımla kent mobilyaları birbirlerinin tamamlamalıdırlar. Tasarımda kullanılan malzemelerin kişiler üzerinde psikolojik yönden olumlu ve olumsuz etkiler bıraktığı görülmektedir. Doğal malzemelerin kullanıldığı ahşap tasarımlar kişiye sakinlik ve dinlenme hissiyatını vermektedir. Beton ve demir malzemelerin güçlülük hissini verdiği görülmektedir. Yapay malzeme kullanımın da ise tedirginlik hissi oluşmaktadır. Tasarlanan kent mobilyalarında renk olgusu ise dinamizm veya dinginlik hissiyatına sebep olmaktadır. Dikkat çeken tasarımlar çoğu zaman bilinçli şekilde simgesel amaçla yapılmaktadır. Kimi zaman beğenilmesi yerine tam tersi eleştirilmesi ve dikkat çekmesi de kent mobilyaları için önemli bir detaydır.