BELİRSİZLİK DURUMUNDA KARAR MODELİ ÖNERİSİ: ENTROPİ TABANLI ELECTRE III YÖNTEMİYLE FOTOKOPİ MAKİNESİ SEÇİMİ - KARAKIŞ, Engin (PEARSON JOURNAL, 2021)
Karar verme günlük hayatımızda ve iş hayatımızda gittikçe karmaşıklaşmakta ve zorlaşmaktadır. Ancak doğru ve hızlı karar vermek, yönetmenin ve yönlendirmenin ilk şartıdır. Teknolojik gelişmeler ve tüketici taleplerindeki değişiklikler sonucunda karar problemlerindeki karmaşıklık ve belirsizlik artmıştır. Karşılaşılan karar sorunlarının çoğu birçok kriter içerir. Çok Kriterli Karar Verme (MCDM), belirlenen birden fazla kritere göre birçok alternatif arasından en uygun alternatifi seçmektir. Çok kriterli karar problemlerinin çözümü için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri olan ELECTRE III (Elimination Et Choice Translating Reality) yöntemi en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. ELECTRE III yöntemi, belirsizlik içeren karar problemlerinin çözümünde kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmada ELECTRE III yöntemi ve özellikleri bir uygulama ile incelenmiştir. Bu amaçla, bu çalışmada fotokopi makinesi seçimi problemi ELECTRE III yöntemi ile incelenmiştir. Karar probleminde kullanılan kriterlerin ağırlıklarını belirlemek için ENTROPİ yöntemi, fotokopi makinesi seçeneklerini sıralamak için ELECTRE III yöntemi kullanılmıştır.