ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN YAŞADIĞI ZORLUKLAR HAKKINDAKİ GÖRÜŞLER - YAZAR, Fatma Betül (PEARSON JOURNAL, 2021)
Özel gereksinimli bireylerin eğitimi ve ailelerinin yaşadıkları zorluklar ve yaşamlarını bağımsız sürdürmeleri için hayati önem taşıyan bir konudur. Bu nedenle bu araştırmada özel gereksinimli bireye sahip ebeveynlerin yaşadıkları zorluklara yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını 13 özel gereksinimli bireyin ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ile desenlenmiş ve verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde, çalışmaya katılan ebeveynlerin tanı öncesinden sonrasına aldıkları destek ve eğitimin yeterli ve verimli bulmadıkları, evde ve dışarıda yaşadıkları zorluklar ve okulda ve rehabilitasyon merkezlerindeki eğitimin uygun şekilde planlanıp uygulanmadığı, ebeveynlerin devletten eğitsel olarak beklentileri ve eksiklerin çözümüne yönelik çalışmaların yapılmasına gereksinim duydukları belirlenmiştir.