SİSTEM YAKLAŞIMI ÇERÇEVESİNDE PROBLEM ÇÖZME ARACI OLARAK TASARIM DÜŞÜNCESİ VE YARATICILIK - TURAN, İlkay (PEARSON JOURNAL, 2021)
Yönetim alanında tasarım düşüncesi birçok başarılı uluslararası firma tarafından kullanılmaktadır. General Electric, Procter&Gamble, Sony ve Philips gibi birçok büyük başarılı firma, şirket genelinde, problem çözme aracı olarak tasarım perspektifini kullanmaktadır. Her ne kadar işletmede tasarımın önemi kabul edilmiş olsa da, innovasyonda tasarımın katkıları yeni ürün ve yeni hizmet geliştirmede daha çok görülmektedir. Son zamanlarda tasarım düşüncesi şirket stratejisinde anahtar faktör konumuna gelmiştir (Matthews-Wrigley, 2017:41). Son zamanlardaki araştırmalar faaliyetlerinde tasarımı kullanan kurumların pazarda ekonomik olarak daha iyi performans sergilediklerini göstermektedir (Borja de Mozota, 2006; Moultrie-Livesey, 2009; Dell’Era vd., 2010). Bu çalışmada “karar verme sürecine kimler katılacaktır ve yaratıcılık nasıl açığa çıkarılacaktır” sorununa çözüm getirmek amacıyla tasarım, sistem düşüncesi kapsamında incelenecek ve Ackoff tarafından önerilen idealleştirilmiş tasarım yönteminin, yaratıcılığı açığa çıkarmadaki etkisi ortaya konulacaktır. Sonuç olarak, yaratıcılık yeni ve alışılmamış olanın ortaya konulmasıdır. Yaratıcılık kendini ya üründe ya da düşüncede göstermektedir. Bu bağlamda idealleştirilmiş tasarımın yaratıcılığı açığa çıkaran en iyi yöntem olduğu öne sürülmüştür.