TÜP BEBEK MERKEZİNDE FAALİYET TABANLI MALİYETLEME UYGULAMASI - YABANA KİREMİT, Birgül and DİKMETAŞ YARDAN, Elif (PEARSON JOURNAL, 2021)
Faaliyet tabanlı maliyetleme (FTM), üretilen ürün veya hizmetin faaliyetler bazında maliyetlemesinin yapıldığı yöntemdir. Bu yöntem ile daha gerçekçi maliyet bilgilerinin sağlanması, dolaylı faaliyetlerin gereksiz ve zaman alıcı olanlarının elimine edilebilmesi, performans ölçümünün yapılabilmesi gibi sağlık yöneticilerine avantaj sağlanabilmektedir. Bu çalışmanın amacı FTM yönteminin sağlık kurumlarında uygulanabilirliğinin araştırılması ve hesaplanan maliyetlerin SUT fiyat listesi ile karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla üniversite hastanesi tüp bebek merkezinde gerçekleştirilen işlemlerin FTM ile maliyet hesaplamaları yapılmıştır. Çalışmada ele alınan Yumurta Toplama İşlemi (Oosit Pick-Up -OPU), Testiküler Sperm Ekstraksiyonu (TESE), Embriyo Transferi (ET) ve Mikroenjeksiyon işlemlerinin FTM ile maliyet hesaplamaları yapılmış ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyat listesi ile karşılaştırılmıştır. Hesaplanan maliyetler doların efektif döviz kuruna göre belirlenmiştir. Hesaplanan maliyetin fiyat listesi ile farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, FTM yönteminin sağlık kurumları yöneticilerine sunulan bakım hizmetlerinin gerçek maliyetlerinin anlaşılmasına katkı sağlamakla birlikte hastanelerin karlılılık analizi yaparak maliyet kontrol çabalarına önemli faydalar sağlayabileceğini göstermektedir. FTM yöntemi, hastane yöneticilerine kendi ve diğer sağlık kurumları arasında daha doğru bir karşılaştırma yapmaları için daha iyi bir fırsat ve rekabet sağlayacaktır.