PRENSES KADRİYE HÜSEYİN VE MEHASİN-İ HAYAT İSİMLİ ESERİ - Kalyon, Bilal (PEARSON JOURNAL, 2021)
Prenses Kadriye Hüseyin, Mısır’da gelişen Türk Edebiyatının önemli şahsiyetlerinden birisidir. Kültürel değerlerin korunması ve yozlaşmanın önüne geçilebilmesi için insanların ahlak eğitimi-ne ve değerler eğitimine önem vermesi gerektiğini düşünen Prenses Kadriye Hüseyin’in bu de-ğerleri işlediği eseri, Mehâsin-i Hayât’ta akıcı bir üslupla değerler eğitimi konuları işlenmektedir. Mısır’da gelişen Türk edebiyatı içinde Divân edebiyatında olduğu gibi; Yeni Türk edebiyatı sa-hasında da önemli şahsiyetler yetişmiştir. Bu şahsiyetlerden en önemlisi hiç şüphesiz ki Prenses Kadriye Hüseyin’dir. Prenses Kadriye, 10 Ocak 1888’de Kahire’de dünyaya gelmiştir. Prenses Kadriye, Mısırlıların günümüzde de adından övgüyle söz ettikleri Kavalalı Mehmet Ali Paşa aile-sine mensuptur. Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın 1805’te vali oluşundan 1952’ye kadar Mısır’a bu aile hâkim olmuştur. Prenses Kadriye Hüseyin, Osmanlının yıkılışına ve Anadolu’nun kurtuluş mücadelesine şahitlik etmiştir. Millî Mücadele’de Türkiye’ye maddi ve manevi desteğini esirge-memiştir. Prenses Kadriye Hüseyin, büyükannesinin İstanbullu olması nedeni ile “kendisini hep İstanbul’un bir parçası olarak görmüştür.” Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti bünyesinde ihdas edilen Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi’nin kuruluş ve işleyiş faaliyetlerinde görev almış, maddi ve manevi katkılarda da bulunmuş olan Kadriye Hüseyin; yerli, millî ve iyi olma şuuru ile haya-ta, insana, kültürel dinî ve millî değerlere, maneviyata, görgü ve adaba dair yazılar kaleme almış-tır. Kadriye Hüseyin, Mehasin-i Hayat, Temevvücât-ı Efkâr, Muhadderât-ı İslâm, Mühim Bir Gece, Nele-rim, Mukaddes Ankara’dan Mektuplar’ gibi önemli eserler kaleme almıştır. Yazarın kendi isteğine göre seçti-ği herhangi bir konuda, kesin yargılara varmadan, kişisel düşüncelerini ispatlama gereği duyma-dan, kendi kendisiyle konuşuyormuş havası taşıyan bir üslupla kaleme aldığı yazılar olarak ta-nımlanan denemenin Mısır’da gelişen Türk edebiyatındaki ilk örneklerini Prenses Kadriye Hüse-yin kaleme almıştır. Mehâsin-i Hayat adlı eseri denemelerden oluşmaktadır. Bu çalışmada, Pren-ses Kadriye Hüseyin’in hayatı, edebi şahsiyeti ve eserleri hakkında bilgi verilerek Mehasin’i Hayat isimli denemelerden oluşan eseri tanıtılacaktır.