ORTAOKUL ÖĞRENCILERININ KODLAMAYA YÖNELIK TUTUMLARININ İNCELENMESI - Akkuş, Ali; BİLGİN, Enes Abdurrahman (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin kodlamaya yönelik tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Doğu Anadolu’da yer alan bir devlet ortaokulunda öğrenim görmekte olan 120 öğrenci üzerinde araştırma yürütülmüştür. Ayrıca çalışmada öğrencilerin ders alma istekleri, cinsiyetleri, sınıf düzeyi ve ekonomik düzeyleri açısından kodlamaya yönelik tutumların nasıl farklılaştığı araştırılmıştır. Çalışmada verilerin toplanması amacıyla Akkuş, Özhan ve Kan (2019) tarafından geliştirilen kodlamaya yönelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmıştır. Katılımcılardan toplanan tüm veriler %5 anlamlılık düzeyine göre analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin kodlamaya yönelik tutumlarının %73 oranında olumlu olduğu görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin büyük kısmının (%82) kodlamaya yönelik ders almayı istediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca istekli olan grubun tutum puanları istatistiksel olarak anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur. Diğer taraftan, cinsiyetin kodlamaya yönelik tutum üzerinde etkisi bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Benzer şekilde sınıf düzeyine göre ayrılan gruplar arasında da ölçek puanları açısından fark bulunmamıştır. Son olarak öğrencilerin ekonomik düzeylerinin de, kodlamaya tutum puanlarına herhangi bir etkisinin olmadığı anlaşılmıştır.