ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE ÜSTÜN YETENEKLİ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN EMPATİK EĞİLİMLERİNİN İNCELENMESİ - GÖNÜLTAŞ, Osman; ÇAKIR, Mehmet Ali (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bu araştırmanın amacı, Bilim ve Sanat Merkezleri’nde öğrenim görmekte olan ortaokul öğrencilerinin empatik eğilimlerini cinsiyet, sınıf düzeyi ve algılanan anne baba tutumları açısından incelemektir. Çalışma grubunu Konya ilinde bulunan Bilim ve Sanat Merkezleri’ne devam eden 209 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ve Kaya ve Siyez (2010) tarafından geliştirilen KA-Sİ Çocuk ve Ergenler İçin Empatik Eğilim Ölçeği ‘‘Ergen Formu’’ kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi ile tek yönlü varyans analizi; farklılıkların kaynağını test etmek amacıyla Hocberg’s GT2 anlamlılık testi kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde cinsiyete göre toplam empati (t= 2,16, p<.05) ve duygusal empati (t= 2,12, p<.05) puan ortalamalarının kızların lehine anlamlı farklılaştığı görülmüştür. Sınıf düzeyine göre toplam empati (F(3-205)=1.95, p>.05) duygusal empati (F(3-205)=1.28, p>.05) ve bilişsel empati (F(3-205)=2.56, p>.05) puan ortalamaları arasında anlamı farklılık görülmemiştir. Algılanan anne baba tutumuna göre ise duygusal empati puan ortalamaları aile tutumunu demokratik olarak algılayanların lehine anlamlı farklılık göstermiştir (F(2-206)=3.76, p<.05).