MÜZİKSEL İŞİTME OKUMA YAZMA DERSİ ÖĞRETİMİNDE MÜZİK TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARININ BAŞARIYA ETKİSİ - HARDAL, Barış; GÜDEK, Bahar (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bu araştırma, Müziksel İşitme Okuma Yazma (MİOY) dersinde, müzik teknolojisi uygulamalarının (Perfect Ear Mobil Uygulamasının) kullanılmasının öğrencilerin başarısında etkisi olup olmadığını belirlemek ve elde edilen sonuç ile öneriler doğrultusunda MİOY derslerinin verimliliğine yönelik katkıda bulunmak amacını taşımaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Çorum Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Eğitimi Bölümü’nde 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı’nda MİOY dersi alan 12.sınıf öğrencileri (N=30) oluşturmaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen “Akademik Başarı Testi” kullanılmıştır. Öğrencilerin başarılarını ölçmek amacıyla geliştirilen “Akademik Başarı Testi”, öğrencilere uygulama öncesi ve sonrası olmak üzere (ön-test ve son-test olarak) iki defa uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20.0 (Statistical Package For Social Sciences) istatistik paket programına girilerek çözümlenmiştir. 8 hafta boyunca müfredata yardımcı, ders dışı zaman diliminde yapılan etkinlikler sonucunda, bu etkinliklere katılan öğrencilerin başarılarının arttığı görülmüştür. Ayrıca öğrenciler de kendi başarılarında bir gelişme olduğunu görmüş, uygulamayı olumlu, zevkli ve geliştirici bulduklarını belirtmişlerdir. Bu bağlamda, uygulamaların Çorum Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümünde yürütülen MİOY derslerinin verimliliğini ve başarısını arttırdığını söylemek mümkündür.