İŞYERİNDE TEKNOLOJİK TACİZ: DİJİTAL MOBING ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - CEREV, Gökçe; GÜRSUL, Ayşegül (PEARSON JOURNAL, 2021)
Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi çalışma ilişkilerini de derinden etkilemiştir. Artan teknolojik gelişmelerle birlikte çalışma ilişkilerinde önemli bir sorun olan geleneksel mobbing günümüzde yerini dijital mobbing uygulamalarına bırakmaya başlamıştır. Dijital mobbingın geleneksel mobbingten en büyük farkı ise kullanılan elektronik araçların zaman ve mekân olgusunu ortadan kaldırmasıdır. Bu çalışmada işyerlerinde çalışanlara uygulanan dijital mobbing uygulamalılarının etkileri özel okul öğretmenleri örneği üzerinden incelenmiştir. Özel okul öğretmenlerinin seçilmesinin nedeni ise eğitim sektörünün yoğun bir şekilde mobbingle karşılaşılan sektör olmasıdır. Çalışmada araştırma evrenini Elazığ İlinde özel okullarında çalışan öğretmenler oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Mülakat formları içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda dijital mobbing uygulamalarının özel okullarda çok boyutlu olarak ortaya çıktığı ve çalışma ilişkilerini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir