"OYUNCAK" KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERE YÖNELİK BİBLİYOMETRİK BİR İNCELEME - GÜNCAN, Özlem (PEARSON JOURNAL, 2021)
Oyuncak, bir yandan yetişkin insanların kullandıkları nesnelerin minyatürleştirilmiş şekli olarak kabul edilirken, diğer yandan oyun aracı olarak kullanılan materyalleri ifade etmektedir. Fakat yetişkin insanların, oyunlarında kullandıkları araçlar oyun materyali olarak kabul edilirken; çocukların oyun oynarken başvurdukları araçlar oyuncak olarak işlev görmektedir. Bu yönüyle, oyuncak çocuğun oyunlarının en önemli parçasını oluşturmaktadır. Bu sebeple bu çalışmada, çocukların oyunlarında kullandıkları materyaller oyuncak olarak kabul edilmiş ve çalışma bu doğrultuda yürütülmüştür. Son yıllarda, çocuğun turizm sektöründe önemsenmeye başlaması ile turizm alan yazınında çocuk dostu turizm ve çocuk dostu otel konuları araştırılmaya başlanmıştır. Turizmde çocuğun artan bu önemine bağlı olarak, bu çalışmada, oyuncak konusunun turizm alanındaki lisansüstü tezlere ne ölçüde yansıdığı araştırılmıştır. Bu araştırma kapsamında, veri toplama aracı olarak kaynak taraması metodu kullanılmış ve taramalar, “oyuncak”, “oyun materyali”, “oyun nesnesi” ve “oyun aracı” sözcükleri bağlamında gerçekleştirilmiştir. Tarama yoluyla, Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezinin veri tabanında yer alan ve erişime açık olan 100 adet yüksek lisans ve doktora tezine ulaşılmış ve ulaşılan bu lisansüstü tezler, bibliyometrik analize tabi tutulmuştur. Bu analiz, alan yazında bibliyometrik analizler için belirtilen veri parametreleri doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Analiz işlemi, 13 Ocak-27 Ocak 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş ve analizde Excel dosyasından faydalanılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgular ise çalışmada altı aşamada sunulmuştur. Bulgular doğrultusunda ulaşılan sonuçlara göre, her geçen yıl oyuncağa verilen önem artmış, oyuncak multidisipliner bir çalışma konusu olmuş ve birbirinden farklı çalışma alanlarına konu edilmiştir. Ancak turizmde çocuk konusunun önemsenmesine ve oyuncağın çok farklı alanlara konu edilmesine rağmen, oyuncak konusunun Turizm İşletmeciliği Anabilim Dallarında yazılan lisansüstü tezlere henüz yansımadığı görülmüştür. Dolayısıyla, bu çalışmanın, turizm alan alanı için yol gösterici bir nitelik taşıması beklenmektedir.