UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNE FARKLI BİR BAKIŞ: ÖĞRENCİLERİN METAFORİK ALGILARININ BELİRLENMESİ - İÇME, Tuğba and BÜYÜK, Uğur (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bu araştırmanın amacı, yedinci sınıf öğrencilerinin uzaktan eğitim kavramına ilişkin sahip oldukları zihinsel imgeleri, metaforlar aracılığıyla ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu uygun örnekleme ile belirlenen, Kayseri merkezdeki bir özel okulda öğrenim gören 25 kız ve 21 erkek olmak üzere toplam 46 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Bu öğrenciler COVID-19 (koronavirüs) virüs salgınında alınan sosyal mesafe önlemleri kapsamında farklı platformlar üzerinden senkron ve asenkron olarak uzaktan eğitimle öğrenim görmektedir. Çalışma nitel araştırma yöntemi desenlerinden olgubilim (fenomonoloji) ile desenlenmiştir. Verilerin toplanması için öğrencilere telefon uygulamalarından ulaşılarak “Uzaktan eğitim… gibidir, çünkü …” cümlesini tamamlamaları istenmiştir. Toplanan veriler nitel araştırma yöntemi analiz türlerinden içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmada 46 metafor elde edilerek bu metaforlar 12 kategori altında toplanmıştır. Öğrenciler uzaktan eğitimin en çok gereklilik olduğunu düşünürken isteğe bağlı, verimsiz, belirsiz ve yararlı olarak da nitelendirmiştir