İNGILIZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETEN ÖĞRETMENLERİN KARAR ALMA SÜRECİ İLE İLGİLİ ALGILARININ ANALİZİ: TÜRKİYE’DE BİR VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE VAKA ÇALIŞMASI - YOĞUN, Mehmet Salih (PEARSON JOURNAL, 2021)
Karar alma süreci akademik ve idari rol, görev ve sorumluluklarının bir parçası olarak okul liderlerinin ve öğretmenlerin problemlere daha dikkatli bir şekilde sistematik olarak yaklaşmalarını gerektirir. Bu sebeple, paydaşların farklı sosyal, eğitimsel, kültürel ve psikolojik geçmişlerinden ötürü sürekli şekil değiştiren karar alma süreçlerinin karmaşık doğasını dikkate almak onlar için vazgeçilmezdir. Bunları göz önünde tutarak bu çalışmanın amacı öğretmenlerin karar alma süreci ile ilgili algılarını araştırmak ve takip ettikleri karar alma tarzlarını tespit etmektir. Ayrıca bu çalışma cinsiyet ve öğretme deneyiminin öğretmenlerin karar alma tarzını etkileyip etkilemediğini araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışmada amacına uygun olacak şekilde nitel bir vaka çalışma tasarımı uygulanmıştır. Bir vakıf üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulunda çalışan 6 İngilizce öğretmeni (3 bayan, 3 erkek) katılımcı olarak bu çalışmaya dâhil olmuştur. Toplanan veriler Creswell’in tümevarım içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda ortaya çıkan veriler öğretmenlerin karar alma süreci ile ilgili algılarının 4 başlık altında sınıflandığını ortaya çıkarmıştır. Bunlar (1) problemin dikkatli değerlendirilmesi, (2) tüm paydaların katılımı, (3) istenmedik bir durumu reaksiyon ve (4) sorumluluk hissetme olarak sıralanmaktadır. Ayrıca erkeklerin rasyonel karar alma tarzını kullanırken bayanların ise bağımlı karar verme tarzını kullandıkları gözlemlenmiştir. Buna ek olarak bulgulara göre tüm katılımcılar öğretme tecrübesinin karar alma süreci ile olumlu bir korelasyona sahip olduğunu ve bunun da öğretmenlerin daha fazla tecrübeli olmasının daha başarılı ve etkili kararlar alması anlamına geldiğini ifade etmişlerdir.