MÜHENDISLIK ve ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE KULLANILAN PROBLEME DAYALI ÖĞRENME UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: KISA BİR LİTERATÜR TARAMASI - EKİNCİ, Mithat (PEARSON JOURNAL, 2021)
Probleme dayalı öğrenme, öğrencilerin bilimsel ve teknik bilgi edinmelerine yardımcı olmak için kullanılan alternatif bir öğretim yöntemidir. Dil öğreniminden hemşireliğe kadar farklı disiplinlerde çeşitli kullanımları vardır. Probleme dayalı öğrenmenin etkinliği ve yaygın kullanımı göz önüne alındığında, bu çalışma probleme dayalı öğrenmenin mühendislikte ve öğretmen eğitiminde kullanımına odaklanan kısa bir literatür taramasıdır. Bu amaçla araştırmacı, probleme dayalı öğrenme kullanılarak gerçekleştirilen ve Google akademik internet sayfasında en çok atıf alan araştırmalardan 4 tanesini seçmiştir. Bu araştırma, odaklanılan çalışmaların kapsam, araştırma soruları, metodolojileri, ortaya çıkan özellikler ve bu çalışmaların genel etkileri gibi araştırma alanlarını belirlemek için yapılmıştır. Analizde kısmında tüm çalışmalardaki ortak yönleri bulmak için temaların kodlanmış ve kategorilere ayrılmıştır. Analiz sonucunda ortaya çıkan temalar tartışılmış ve çıkarımlar sırasıyla incelenmiştir. Sonuçlar, mühendislik ve öğretmen eğitiminde probleme dayalı öğrenme kullanımının hem eğitimciler hem de hedef alandaki öğrenciler için faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Çalışma ayrıca, mühendislikte probleme dayalı öğrenme kullanımının ana hedeflerinin analitik düşünme, hızlı karar verme ve sentezleme olurken, öğretmen eğitiminde ise işbirliği ve anlama becerilerinin hedeflendiğini göstermiştir.