NİĞDE MÜZESİ’NE KAYITLI KİLİM DOKUMA ÖRNEKLERİ - KILIÇ KARATAY, Semra (PEARSON JOURNAL, 2021)
Dokuma insanoğlunun ihtiyacı sonunda üretilmiş bir sanat örneğidir. İlk ihtiyaç duyulduğu için üretilen örnekler daha sonra sanata dönüşmüştür. Dokuma sanatının halı olarak veya düz dokuma örnekleri olan kilim dokuma örnekleri olarak mı başladığı kesin olarak bilinmemektedir. Tarih boyunca halı ve kilim dokumalar birbirine bağlı olarak gelişmiştir. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan kilim dokuma örnekleri dokunduğu dönem ve dokunan coğrafya hakkında kaynak bilgi olarak kabul edilmektedir. Kilim dokuma örneklerine bakıldığında desenler farklı renklerde iplerle verilmekte ve farklı dokuma teknikleri kullanılmaktadır. Halı dokumasından faklı olarak dokumada hav yüksekliği bulunmamaktadır. Desenlerde kullanılan motifler genel olarak geleneksel motiflerdir. Geometrik motifler daha yoğun olarak kullanılmaktadır. Kilim dokumalarda ipler halı dokumalardan farklı olarak dokuma ipleri çoğunlukla bükümlüdür. Niğde müzesinde envanter kayıtlarında bulunan kilim dokuma örnekleri kilim dokuma geleneğinin Niğde ve çevresinde halı dokuma kadar eski olduğunu göstermektedir. Müzede teşhir salonunda ve depoda bulunan dokuma örneklerinin genel durumu, desen ve renk kompozisyon özelliklerinin incelenmesi üzerine yapılan bu çalışma ile elde edilen bilgilerin yazılı kaynak olarak paylaşımı amaç edinilmiştir.