COVID-19 PANDEMİSİNİN ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVINA HAZIRLANAN LİSE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN PSİKOLOJİK, SOSYAL VE EĞİTİM DURUMLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ACUNER, Deniz; ŞEKERCİ, Neşe and PAÇACI, Zehra Nur and PAÇACI, Fatma Şeyma and CEYHAN, Aslıhan (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bu çalışmada, Covid-19 Pandemisinin üniversiteye giriş sınavına hazırlanan lise son sınıf öğrencilerinin psikolojik, sosyal ve eğitim durumlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; 2020-2021 eğitim öğretim yılında lise son sınıfta okuyan ve sınava hazırlanan farklı lise türlerinden 15 öğrenci ile yarı yapılandırılmış soru formu doğrultusunda derinlemesine görüşmeler yapılmış, elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi (kodlama yapılması, kod sıklıkları ve dağılımlarının saptanması, temaların oluşturulması, kod ve alt kodlar arasındaki ilişkilerin hesaplanması ve haritalandırılması) yapılarak değerlendirilmiştir. Niteliksel analiz kapsamında, pandemi sürecinin öğrencilerin psikolojik, sosyal ve eğitim durumlarına etkisi dört farklı temada toplam 422 kod oluşturularak incelenmiştir (Pandemi sürecinin; uzaktan eğitime etkileri - 131 kod, öğrencinin davranışlarına etkileri - 10 kod, öğrencinin duygularına etkileri - 182 kod, pandemiden kaynaklanan kaygılar - 99 kod). Öğrencilerin en sık üzerinde durduğu konular “Derslerin verimsizleşmesi” (25 kod), “Motivasyona olumsuz etkiler” (22 kod) ve “Belirsizlik kaygısı” (20 kod) iken en az kodlanan ifade ise “Mutluluk” (1 kod) olmuştur. Pandemiden, sınava hazırlanan öğrencilerin genellikle olumsuz etkilendiği sonucuna varılmıştır.