KURUMLAR, DEMOKRASİ VE KALKINMA - KABAŞ, Tolga (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bir ülkenin sahip olduğu kurumsal sermaye o ülkenin ekonomik performansını ve kalkınmasını etkilemektedir. Çoğu gelişmekte olan ülke verimli olan iktisadi/siyasi kurumları seçebilecek iradeye ve yetkinliğe sahip değildir. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde demokrasi açıklarından dolayı nitelikli bir kalkınmanın gerçekleşmediği görülmektedir. Demokratik yönetimlere sahip ülkelerde kalkınmanın kalitesinin arttığı ve bu ülkelerin yoksullukla mücadelede daha da başarılı oldukları bilinmektedir. Ancak, günümüzde çoğu ülkede demokratik yönetim olmasına rağmen, gelir eşitsizliğinin ve yoksulluğun inanılmaz boyutlara ulaştığı da görülmektedir. Bunun en önemli nedeni bu ülkelerde demokrasi açığının olması ve demokratik sorumluluğun uygulanmasında başarısızlıkların bulunmasıdır. Bu ülkelerde yöneticiler sıradan vatandaşların isteklerine her zaman duyarlı olmadıkları için yolsuzluk, hak ve özgürlüklerin sınırlandığı, insan hakları ihlalleri, çocukların çalıştırıldığı, cinsiyet eşitsizliği ve kadın haklarının çiğnendiği görülür. Bu çalışmada kalkınma literatüründen faydalanılarak kurumların seçimi, demokrasi ve kalkınma ilişkisi aydınlatılmaya çalışılmaktadır.