M.Ö. 2 BİNİN BAŞLARINDA KANİŞ’DE EKONOMİK YAPI - KAYA, Murat; KAYA, Gül (PEARSON JOURNAL, 2021)
Kültepe Kaniş de bulunan tabletlerin vermiş olduğu bilgiler ışığında orta Anadolu’da Kızılırmak çevresinde krallık (rubaum) denilen bir yönetim ile yaşayan küçük topluluklar bulunmaktadır. Bu koloni topluluğunun yaşam şartları, sosyal ve ticari ilişkileri, ekonomik durumları M.Ö. 2 binin başlarında bölgeye gelen Asurlu tüccarlar ile yapılan yazılı antlaşmalar ve ticari belgeler ile bilgi edinilmektedir. Ekonomi için çok önemli olan ticari ilişkilerde karşılıklı maden değişimi ve bu değişimde madenlerin değerlerinin birbirinden çok farklı olduğu işlenmiştir. Madenler bu koloni şehirlerin ekonomisinin temelini oluşturmaktaydı. Ayrıca para değeri karşılığı için amutum adında değerli bir maden kullanılmıştır. Bu çalışmada Kaniş halkının ekonomik yapısı, birinci derece ihtiyaçlarını karşılama ve bunun nasıl gerçekleştirdikleri, bazı tabletlerin incelenmesi ile görülmeye çalışılmıştır. O dönemin ekonomik yapısına ulaşabilmek için uzun yıllar tabletler üzerinde çalışmış, günümüz Türkçesine çeviri yapmış bilim insanlarının çalışmalarından yararlanılmıştır.