21. YÜZYIL BECERİLERİ BAĞLAMINDA ORTAÖĞRETİM MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARININ İNCELENMESİ - ŞENGÜL, Sare; MANCOĞLU KAPLAN, Ezgi; ATABAY, Yavuz; TUTKUN, Nuran; YILDIZ, Birgül (PEARSON JOURNAL, 2021)
Dijital çağa geçişle birlikte 21. yüzyıl bireylerinden beklenen becerilerde değişiklikler ortaya çıkmış buna bağlı olarak ise bu becerileri geliştirmeye yönelik öğretim programlarının hazırlanması tüm dünya ülkelerinin temel hedefi haline gelmiştir. Ülkemizde de bu yönde öğretim programlarının geliştirilmesi çalışmaları gerçekleştirilmiş olup bu araştırma ile 21. yüzyıl becerileri bağlamında ortaöğretim matematik (2010, 2011, 2013 ve 2017) ve geometri (2011) öğretim programlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ortaöğretim matematik ve geometri dersi öğretim programlarının 21. yüzyıl becerileri yönünden incelenmesine yönelik bir tarama çalışmasıdır. Araştırmanın veri kaynağı olarak Millî Eğitim Bakanlığının resmî sitesinde paylaşılmış olan ortaöğretim matematik dersi ve ortaöğretim geometri dersi öğretim programları alınmıştır. Bu öğretim programlarının doküman kabul edildiği araştırmada verilerin toplanması ve analizinde doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Doküman analizinin kapsamında belirtilen öğretim programları, Partnership for 21st Century Learning [P21] kapsamındaki 21. yüzyıl becerileri esas alınarak betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğretim programlarının içerdiği beceriler öğretim programlarından yapılan doğrudan alıntılarla desteklenmiştir. Bu araştırmanın sonucuna göre öğretim programlarının 21. yüzyıl becerilerinin tümünü kapsayacak nitelikte olmadığı belirlenmiştir. Medya okuryazarlığı ile liderlik ve sorumluluk becerilerinin öğretim programlarında yer almıyor olması, programların değerlendirme ögelerinin 21. yüzyıl becerileri bağlamından yetersiz olmaları dikkat çekici sonuçlardandır. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular alanyazın destekli tartışılmış olup gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.