OTHELLO SYNDROME IN HAROLD PINTER’S THE LOVER ( ALANI İNGİLİZ EDEBİYATI) - BAŞTAN, Ajda (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bu çalışma, Harold Pinter’ın Sevgili oyunundaki hayali bir cinsel kıskançlık olan Othello sendromuna odaklanmaktadır. İngiliz oyun yazarı William Shakespeare (1564-1616) sadece edebiyata ve dile katkıda bulunmakla kalmamış, diğer bilim dallarına da ilham vermeye devam etmektedir. Shakespeare’in eserlerindeki King Lear, Hamlet, Ophelia ve Othello gibi karakterler psikolojideki sendromlara isim babası olmuşlardır. Shakespeare’in oyunu Othello’nun kıskançlık nedeniyle başından geçen trajediyi konu alır. Desdemona tarafından aldatıldığını düşünen Othello, önce masum karısını öldürür ardından da intihar eder. Hem Shakespeare’in Othello’sunda hem de Harold Pinter’ın Sevgili oyununda ortak temalar evlilik, aşk, ihanet, delilik ve kıskançlıktır. Hem Shakespeare’in Othellosu hem de Pinter’ın Richard’ı, eşlerini cinsel olarak kıskanırlar ve beyninde yarattıkları mantıksız aldatılma fantezilerinden kaçamazlar. Her iki erkek kahraman günün her anında eşlerinin kendilerini aldattığını düşünerek gitgide delirmeye başlarlar. İngiliz yazar Pinter’ın 1963 yapımı eserinde Sarah ve Richard on yıllık evlidirler ve küçük bir evde yaşamaktadırlar. Richard her gün işe gitmek için evden ayrıldığında, Sarah’nın sevgilisinin bugün ne zaman geleceğini, onunla ne yapacağını, onun nasıl olduğunu merak etmektedir ve akşam ofisten eve geldiğinde onların birlikte geçirdikleri öğleden sonralarının nasıl geçtiğini sormaktadır. Böylece Sevgili, bize kadının sadakatsiz ve bunu bilen kocanın kıskançlıktan uzak olduğu anormal bir evliliği yansıtır. Ancak Pinter’ın oyunu ilerledikçe bu çiftin evli kadına âşık ve ilişkisi olan hayali bir erkek karakter yarattığını anlıyoruz. Zamanla Richard bu kurgusal karakteri kıskanır ve oyunun sonunda hayali olarak hem kendini hem de karısını öldürür.