İLKÖĞRETİM MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARININ 21. YÜZYIL BECERİLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - ŞENGÜL, Sare; ELMALI, Emra Nur; ÇORBACI, Zerrin (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bilgi çağında her şey çok hızlı değişmekte, bireylerin bu değişime ayak uydurabilmesi ve başarılı olabilmeleri için değişen birtakım bilgi ve becerilere sahip olması beklenmektedir. 21. yüzyıl becerileri olarak ifade edilen bu beceriler eğitim yoluyla erken yaşta bireylere kazandırılabilmektedir. Bu bağlamda eğitimin içerisinde birincil kaynaklardan olan öğretim programları oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmada; 2009, 2015, 2017 ve 2018 Matematik dersi öğretim programları 21. yüzyıl becerilerine göre incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın yöntemi nitel araştırma desenlerinden doküman incelemesidir. Veri olarak Millî Eğitim Bakanlığının resmî sitesinde paylaşılmış olan 2009, 2015, 2017 ve 2018 matematik öğretim programları kullanılmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiş, 21. yüzyıl becerilerine göre temalar oluşturulmuştur. Program içeriğinde yer alan ana başlıklar içerisinde bu beceriler aranmıştır. Veriler temalara P21 (Partnership for 21st Century Skills) sınıflamaları baz alınarak ayrılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, programların 21. yüzyıl becerilerine genel ve özel amaçlar, öğrenme alanları, ölçme değerlendirme ve kazanım alanlarında yeterince yer verilmediği görülmüştür. Programlarda 21. yüzyıl becerilerinin eşit olarak yer almadığı, P21 sınıflaması baz alındığında programlarda özellikle esneklik ve uyum, girişim ve öz yönetim, sosyal ve kültürlerarası etkileşim, üretkenlik ve hesap verebilirlik, liderlik ve sorumluluk gibi becerilerin arka planda kaldığı görülmüştür. Öğretim programlarının 21. yüzyıl becerilerinin tümünü kapsamadığı ve bu becerileri farklı seviyelerde içerdiği tespit edilmiştir.