KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİN KÜRESEL KRİZLERDEN ETKİLENME DURUMUNA ULUSLARARASI BAKIŞ - GÜRSOY, Hakan; ARTANTAŞ, Erkin (PEARSON JOURNAL, 2021)
Dünya var olduğundan beri krizler farklı zamanlarda farklı şekillerde kendini gösterdi ve göstermeye devam edecek. Krizler, ulusal olduğu kadar küresel olarak da kendini göstermekte ve sınırları aşan bir konuma ulaşmaktadır. Bu krizler doğal afetler nedeniyle oluşabileceği gibi ülkeleri, toplumları, hükümetleri, sosyal ve ekonomik politikaları etkileyen ekonomik, siyasi ve toplumsal nedenlerle de oluşabilmekte ve bu ülkeler için tehdit oluşturmaktadır. Bir kriz geldiğinde işletmeler krizle mücadele etmek, en az hasarla ayakta kalabilmek ve varlıklarını devam ettirebilmek için yoğun bir şekilde mücadele etmektedirler. İstihdam ve üretimin önemli bir bölümünü oluşturan KOBİ’ler, işletmeler arasında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, küresel etkisi olan 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz ve 2019 yılında covid-19 salgını ile birlikte ortaya çıkan ekonomik kriz ile ilgili araştırma makalelerinden oluşan çalışmalara yer verilmiştir. İtalya, İngiltere, Pakistan, Nijerya, Slovakya, Almanya, Rusya, İspanya, İsveç (2), Çin, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Endonezya, Irak, Polonya, Türkiye ve Birleşik Krallık‘ta yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir. KOBİ’lerin krizden nasıl etkilendiğini ortaya koyan araştırmacıların 18 özgün araştırma makalesi incelenmiştir. Her araştırma sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek ortak sonuç ve öneriler üzerinde analiz çalışmaları yapılmıştır. Çalışma sonucunda KOBİ’lerin ülkelerde işsizliğin ve yoksulluğun azaltılmasında önemli katkıları olduğu görülmüştür. Bu sıkıntılı süreçte KOBİ’lerin lojistik sorunlardan kaynaklanan işletme maliyetlerinin artması, kredi alamama veya ödeyememe gibi yüksek riskli sorunlarla karşı karşıya kalacağı gözlemlenmiştir. Yine gelir düzeylerinin düşeceği, kriz için nakit ayırmayanların zorlanacağı, hatta kapanmaya bile gidebileceği belirlendi. İşletmelerin krizden çıkabilmesi için lider ve yöneticilerin önemli rollere sahip oldukları, mali açıdan hükümetler ve yetkili makamlar tarafından vergi, kira, personel ücretleri gibi desteklenmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır.