TELEVİZYON DİZİLERİNDE İZLEYİCİLERE SUNULAN KÜLTÜREL ÖĞELER: GÖNÜL DAĞI DİZİSİNE YÖNELİK BİR İÇERİK ANALİZİ - ASLANTAŞ, Miyase (PEARSON JOURNAL, 2021)
Diziler, ilk örneklerinin yayınlanmasından günümüze kadar gelen süreçte yayın organı geleneksel medya veya dijital ortamlar fark etmeksizin toplumun büyük bir kesimi tarafından ilgiyle takip edilen yapımlar arasında yer almayı başarmışlardır. Ancak televizyon dizilerinin başarılı sayılabilmesi ve uzun süre ekranda kalabilmesi için yüksek reytinglere ulaşması oldukça önemlidir. Son yıllarda yüksek reyting beklentisi ve kaygısı ile önceden izleyicinin beğenisini kazanmış dizilerin bazı değişiklikler yapılarak benzerlerinin çekilmesi yaygınlaşmıştır. Bu duruma paralel olarak da; televizyonda yer alan dizilerde anlatılan hikâyeler ve yansıtılan sosyo-kültürel yapı birbirine benzemeye başlamıştır. Gönül Dağı dizisi aynı yıl yayınlanan diğer dizilerden farklı bir senaryoyla “Bozkırda bir Anadolu masalı” sloganıyla yayın hayatına başlamıştır. Gönül Dağı’nda; lüks yaşamlar, pahalı eşyalar, büyük yalanlar, aşiret ilişkileri, holding yönetimi, intikam, hırs vs yoktur. Bu duruma rağmen dizi büyük bir izleyici kitlesine ulaşmıştır. Cumartesi akşamları TRT 1 kanalında yayınlanan dizi ayrıca dizilerin isim, etiket ve karakterlerinin sık sık gündem olduğu sosyal medyada da en çok bahsedilenler listesine girebilme başarısını göstermiştir. Tüm bu nedenlerden dolayı Gönül Dağı dizisi araştırma konusu olarak seçilmiştir. Bu çalışmanın evrenini, 2020 yılında çeşitli kanallarda seyirci ile buluşan toplam 38 televizyon dizisi oluşturmaktadır. Çalışma evreni olarak, başrollerini Berk Atan (Taner) ve Gülsim Ali İlhan’ın (Dilek) paylaştıkları Gönül Dağı dizisi belirlenmiştir. İkinci sezonu ile yayında olan dizinin, 1-10-20-30 (sezon finali) ve 31. (yeni sezon ilk bölüm) bölümleri örneklem olarak seçilmiş ve bu beş bölüm üzerinde dizide hakim olan kültürel yapıyı ortaya koyabilmek amacıyla içerik analizi yapılmıştır.