COVİD-19 SALGININDA SOSYAL İZOLASYONDA OLAN BİREYLERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER - GARİPOĞLU, Gökçen and BOZAR, Nisa (PEARSON JOURNAL, 2020)
Amaç: Bu çalışmada global ölçekte etkili olan Covid-19 salgınında, kendini ve toplum sağlığını korumak adına evlerinde sosyal izolasyonda olan bireylerin, beslenme alışkanlıklarını incelemek, izolasyon öncesine göre karşılaştırılarak değişiklikleri saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel türde yapılan bu çalışmada, Covid-19 salgınında Türkiye’de en az 1 haftadır evlerinde sosyal izolasyonda olan 18 yaşından büyük 360 kişiye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak, demografik özelliklerin, antropometrik ölçümlerin ve beslenme alışkanlıklarının sorgulandığı 31 sorudan oluşan online bir anket kullanılmış, elde edilen veriler frekans, yüzde dağılımları ve ortalama değerler olarak gösterilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %44,7’sinin izolasyon döneminde vücut ağırlığı artmıştır. İzolasyon öncesinde herhangi bir diyet yapan bireylerin %62,8’i diyetlerini izolasyon döneminde sürdürememişlerdir. Katılımcıların %52’si uyku düzenlerinin bozulduğunu ve %42,2‘si de daha çok uyduğunu belirtmiştir. Bireylerin %42,7’si daha çok çay-kahve içtiğini, %79,4’ü sosyal izolasyon öncesine göre karşılaştırıldığında izolasyon döneminde hazır yemek tüketimini azalttığını belirtmiştir. Besin tüketim sıklıkları incelendiğinde; katılımcıların %42,1’i kek ve kurabiye türü besinlerin tüketimini arttırdığı, % 37,7’si ise börek, poğaça, açma gibi hamur işleri türü besinlerin tüketimini artırdığını belirtmiştir. Katılımcıların, % 26,9’u izolasyon öncesinde düzenli egzersiz yaptığını belirtirken izolasyon döneminde egzersiz yaptığını belirtenler % 32,2’dir. Sonuç: Bu çalışmada, sosyal izolasyon döneminde karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlere eğilimin arttığı, uyku düzeninin değiştiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum salgın döneminde sıklıkla gündeme gelen bağışıklık sistemi açısından önemlidir. Sağlıksız besin seçimi ve ağırlık artışı bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve enfeksiyonla mücadelede yetersiz kalabilir