COVID-19 Sürecinin Sağlık Çalışanları ve Diğer Meslek Grupları Açısından Değerlendirilmesi - EREN BANA, Perihan (PEARSON JOURNAL, 2020)
Salgın sürecinin sağlık çalışanları ile diğer meslek grupları açısından nasıl değerlendirildiği bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda elektronik anket formu aracılığıyla 137 katılımcıdan elde edilen veriler, nitel ve nicel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Nitel verilerin değerlendirilmesinde fenomenolojik yaklaşımdan faydalanılmış, nicel veriler ise IBM Microsoft SPSS Programı ile analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler; güvenilirlik ve faktör analizi, korelasyon, t-Testi ve varyans analizidir (ANOVA). Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde katılımcıların en fazla sosyalleşememek ve özgürlüklerinin kısıtlanması yönünde görüş belirttiği görülmektedir. Katılımcılar için diğer zorlayıcı faktörler ağırlıklı olarak yakınlarıyla ilgili kaygılar, salgın yönetimi sürecindeki eksiklikler ve toplumsal bilincin eksik olması şeklindedir. Ayrıca sağlık çalışanları için bu süreçte çalışmak zorunda olmak, çocuklarının bakım ve güvenlik ihtiyacı, yakınlarını görememek ve onlarla ilgili kaygı duymak, durumun yeterince ciddiye alınmaması ve bilinç eksikliğinin zorlayıcı faktörler olarak öne çıktığı da elde edilen bulgular arasında yer almaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen diğer bulgular ise serbest zaman değerlendirme eğiliminin eğitim durumu ile olumlu yönde ilişkili olması ve meslek grupları ile eğitim durumuna göre farklılaşması şeklindedir.