Geleneksel Medyadan Dijital Medyaya Evriliş: “TRT ÖRNEĞİ” - LOKMANOĞLU, Ensar (PEARSON JOURNAL, 2022)
Her geçen gün devrim niteliğinde kendini yenileyen teknolojiye paralel iletişim teknolojileri de basılı, analog ve dijital teknoloji aşamalarını tamamlayarak köklü ve ciddi değişim yaşamıştır. Bu süreçten en çok etkilenen medya da yazılı basın ve kağıt baskısından dijitale doğru evrilmiştir. Çalışma konumuzun örneği olan TRT gerek teknik gerek ekonomik ve gerekse sosyal gelişmelerle bu süreci takip etmiştir. TRT Radyo tek yönlü ve etkileşimsiz geleneksel radyo yayıncılığından iki yönlü ve etkileşimli dijital yayıncılık sistemleri ve facebook, Twitter gibi sosyal medya paylaşım platformları ile dinleyicilerine ulaşması, Facebook Live’den TRT müzik yayının yapılması, TRT Word kanalı ile dünyaya yayın yapılması, akıllı yayın stratejileri ve televizyon yayıncılığında insan faktörünün azalarak insansız çalışma anlayışıyla sanal robotların, yapay zekaların hakim olduğu web 4.0 ile dijital yayıncılığın yaygınlaştığı bir evreye girmesi ayrıca her geçen gün geleneksel medya olarak nitelendirdiğimiz televizyon ve radyo yayınlarının dinleyicilerinin sayısının azaldığını dikkate aldığımızda TRT’nin dijital medya gelişmelerine ve dijital devrimlere uyum sağlamasının çağımızın bir gereği olduğunu görebilmekteyiz. Bu bağlamda TRT’nin dijitalleşme sürecini bütüncül bir çalışma sistemi ile tamamlayabilmesi için çözüm önerilerini sunulmuştur.