Covid-19’un Türkiye Gayrimenkul Piyasasına Makroekonomik Etkileri - ZOGHAYYER, DIANA BADER SABRI (PEARSON JOURNAL, 2022)
Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyeti’nde yatırım için ikinci en önemli sektör olan gayrimenkul piyasasının ekonomik durumunu değerlendirmektedir. Çalışmanın amacı, COVID-19 döneminde Türk emlak piyasası üzerindeki makroekonomik etkileri araştırmaktır. Bu arada, tamamen veya kısmen sokağa çıkma yasağı, sanayi kapatmaları, seyahat yasakları ve sınırların kapatılması, üretim ve tüketimi neredeyse felç eden ve etkinlik penceresindeki ekonomik krize katkıda bulunan en sert politikalar arasında yer alıyor. Bu çalışma, COVID-19’un Türkiye Emlak Piyasası üzerindeki makroekonomik etkilerini incelemektedir. Bu makroekonomik değişkenler, konut faiz oranını ve gayrimenkul konut satışlarındaki toplam ihracatı içerir. Bu çalışma, Ocak 2018’den Eylül 2021’e kadar uzanan aylık bir veri seti kullanmaktadır. Veriler, COVID-19 öncesi ve sırasında olmak üzere iki modele ayrılmıştır. Regresyon değerlendirmesi, çoklu doğrusal regresyon modeli (MLR) kullanılarak yapılacaktır. Elde edilen bulgulara göre ihracat her iki modelde de konut satışları ile pozitif ilişkilidir. Öte yandan, faiz konut satışları ile negatif ilişkilidir. COVID-19 dönemini içeren modelde ihracatın olumlu etkisi azalmaktadır. Aynı şekilde COVID-19 döneminde reel faiz oranlarının olumsuz etkisi arttı. Bu nedenle her iki hipotez de kabul edilmiştir.