SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASLARIMIZDAN AKSARAY SULTANHANI ÖRGÜ ÖRNEKLERİ - KILIÇ KARATAY, Semra (PEARSON JOURNAL, 2022)
Örme sanatının başlangıç tarihi net olarak bilinmeyip yüzyıllardır süregelen ve bugün canlılığını koruyan, somut olmayan kültürel miraslarımızdan olan el sanatlarımızın bir dalıdır. İnsanların soğuktan korunmak ve günlük giyim eşyası olarak kullandığı çorap ve patikler Aksaray ve çevresinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle yöresel kıyafetlerde el örgüsü çorap ve patikler en önemli giyim öğeleri olmasının yanında günümüzde daha çok çeyiz geleneğinde yer almakla beraber hediye amaçlı örüldüğü de görülmektedir. Çorap insanların ayaklarının soğuktan korunmak amaçlı örülmüş ve zamanla daha da değerlenerek desenlerle zenginleştirilmiş el emeği ile örülmüş örneklerdir. Ülkemizde yaygın el sanatlarından biridir. Aksaray- Sultanhanı ilçesi el örgüsü örnekleri bakımından zengin bir bölgedir. El örgüsü örnekleri olan çorap veya patik örneklerinin desen bezemesinde kullanılan motifler örüldüğü bölgenin kültürü hakkında bilgi vermektedir. Örneğin Sultanhanı ilçesinde elde edilen çorap ve patik örneklerinin bezemelerinde kullanılan motifler yörede halı ve kilim dokuma örneklerinde de yoğun olarak kullanılmaktadır. Aksaray Sultanhanı ilçesinde elde edilen el örgüsü örnekler incelenerek kullanılan malzeme, motif, renk, tekniği ve kullanım amacı ile ilgili bilgilerin paylaşımı amaç edinilmiştir. Kültür değerlerimizden biri olan el örgüsü çorap, patik veya eldivenler özellikle de kış aylarında günlük giyim malzemelerinden olması bu gelenek kuşaktan kuşağa aktarılmasında önemli derecede katkı sağlamaktadır.