KONYA GELENEKSEL GİYSİLERİNDEN CEPKENLER VE SÜSLEME ÖZELLİKLERİ - PALA YAVUZYİĞİT , Zehra (PEARSON JOURNAL, 2022)
Konya, İç Anadolu bölgesinde bulunan farklı kültürleri bünyesinde barındırmış sanatsal birikimi olan bir ildir. Gerek mimari gerek el sanatları alanlarında kökeni eskiye dayanan zengin bir yelpaze içindedir. El sanatları içinde giyim, kuşam ürünleri süsleme sanatlarının kullanıldığı alanlardır. Konya’nın da kendine özgü şekillenen birtakım giyim ve süsleme geleneği vardır. Araştırmada Konya A.R. İzzet Koyunoğlu Müzesinde depoda muhafaza edilen kasti örnekleme ile seçilmiş cepkenler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bu kapsamda 10 eser araştırma kapsamına alınmıştır. Öncelikle gerekli izinler alınmış, fotoğraflar çekilmiş, ölçüler alınmış ve gözlem fişleriyle ayrıntılı şekilde eserler analiz edilerek belgelenmiştir. Cepkenlerin modeli, malzemesi, süsleme özellikleri vb. tespit edilmiştir. Kumaş türleri, renkleri, biçimleri, ölçüleri de analiz edilmiştir. Araştırmada amaç; Konya cepken örneklerinin özellikleri ortaya koymak ve arşivlemektir. Sonuç olarak kullanılan renkler, kumaşlar, işleme özelliklerinin neler olduğu belirlenmiş ve ortaya konulmuştur. Cepken gibi geleneksel el sanatları içinde yer alan bu ürünlerin korunması ve tanıtılması için yapılması gerekenler ise öneri olarak sunulmuştur.