TÜRKİYE’NİN SİYASET TARİHİNDE N. ERBAKAN VE REFAH PARTİSİ’NİN ROLÜ - Mammadov, Namig (PEARSON JOURNAL, 2020)
Bu makale, Necmettin Erbakan’ın ve Refah Partisi’nin modern Türkiye’nin siyasi tarihindeki rolünü incelemekte ve analiz etmektedir. Türkiye’de Milli Görüş Hareketi’nin oluşumunda ve gelişiminde ideoloji, sosyal taban ve ana itici güçler ile faaliyetleri de bu makalenin incelenme kısmıdır. Makale ayrıca hareketin önderi, önde gelen bilim adamı ve araştırmacısı, profesör Necmeddin Erbakan’ın rolü de dahil olmak üzere hareketin oluşumunu ve gelişimini etkileyen tarihsel koşulların yanı sıra siyasi arenaya girme nedenleri ve sonuçları da analiz ediyor. N. Erbakan’ın Türkiye’nin siyasi hayatındaki rolü araştırılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Refah Partisi’nin ana ideolojisinin faizsiz bir serbest piyasa ekonomisi, üretimin güçlendirilmesi, temel insan haklarının korunduğu adil bir toplumun kurulması vb. olduğu kaydedilmiştir. Refah Partisi (RP), aynı yönü temsil eden Ahmet Tekdal liderliğinde 1983 yılında kuruldu. Siyasi yasakların kaldırılmasının ardından N. Erbakan yeniden parti başkanlığına seçildi. 1990’lar, Milli Görüş hareketinin gelişiminde yeni bir aşamaya geldi ve Refah Partisi’nin itibarı yükselmeye başladı. 1995 seçimlerinde parti oyların yüzde 21’ini kazandı. 1996 yılında N. Erbakan, Tansu Çiller liderliğindeki Doğru Yol Partisi ile koalisyon hükümeti kurdu. Bu hükümet 28 Şubat süreci sonucunda istifa etti ve parti feshedildi. Parti üyeleri Fazilet Partisi’ni kurdu.