Çocuk Gelişiminde Uyaran Eksikliği ve Otizm - AKSOY, Büşra (PEARSON JOURNAL, 2023)
Uyaran eksikliği, yaşamın ilk anlarından itibaren duyular aracılığı ile alınması gereken uyaranların alınamamasından kaynaklı ortaya çıkan ve çocuklarda gelişimsel problemlere neden olan bir durumdur. Beynin işlevsel ve fonksiyonel olarak gelişebilmesi ve olgunlaşabilmesi için duyusal uyaran girdilerine ihtiyacı vardır. Bu girdiler sağlanmadığında beyinde işlevsel ve fonksiyonel sorunlar meydana gelmektedir. Uyaran eksikliği DSM 5’te yer almadığından bir tanı olarak verilemese de pek çok gelişimsel problemin nedeni olarak psikiyatristler tarafından raporlanmaktadır. Uyaran eksikliğinin en çok karıştırıldığı tanı ise otizmdir. Otizm ve uyaran eksikliği belirtilerinin benzerlik göstermesinden dolayı tanı aşamasında çocuklar direkt otizm tanısı alabilmektedirler. Fakat otizm tanısı olan çocuklar çevresel uyaranları olması gereken düzeyde aldıklarında gelişimleri olumlu yönde etkilenmesine rağmen otizm tanısı ortadan kalkmaz. Fakat tipik gelişim gösteren çocuklar çevresel uyaranları olması gereken düzeyde aldıklarında gelişimleri normal seyrinde devam edebilir. Bu nedenle otizm ve uyaran eksikliği net bir şekilde ayrımı yapılması gereken iki farklı alandır. Uyaran eksikliği bir tanı olarak var olmasa bile ayrı ölçek ve değerlendirme araçları ile değerlendirilmesi gerekmektedir.