Edebi Çeviride Konotatif Eşdeğerlik: Konotasyonun Çeviride Yansıması - BAYLAROVA, Aytan (PEARSON JOURNAL, 2023)
Makalede, çeviri metinlerde dil birimlerinin konotatif, yani yan anlamlarının doğru bir şekilde karşılanması – eşdeğerlik konusu incelenmektedir. Farklı milletlerin kültürleri arasında farklılıklar olduğu için, farklı dillerde aynı anlama gelen, düz anlam olarak uygun olan kelimeler, konotatif anlam – çağrışımsal değerlendirme açısından farklılık gösterebilir. Bu bakımdan edebî eserlerin tercümesinde millî özellikleri yansıtan konotatif anlamın sağlanması doğru tercümenin temel koşullarından biridir. Bu çalışma, edebi metinlerde değerlendirme sözlüğünün – konotatif anlamı olan kelimelerin çevirisi sırasında ortaya çıkan sorunları göstermektedir. Çağrışımsal değerlendirme açısından farklı ulusal-kültürel konotasyonların çeviride doğru bir şekilde aktarılmasında daha fazla zorluk yaşanmasına ve bunun nedenlerine değinilmektedir. Edebi eserlerin akraba olmayan dillere çevrilmesi sırasında kelimelerin konotatif anlamlarının doğru bir şekilde verilmesi konusunda ortaya çıkan sorunlar ele alınmış ve çeviri eserin özgün dilinin kültürel konotasyonlarını başarılı bir şekilde ortaya koyabilmek ve yan anlamsal eşdeğerliği yakalayabilmek için çevirmenin sadece o dilin kültürünü değil, kendi ana kültürünü de bilmesi ve çeviriyi doğru bir şekilde anlaması gerektiyi sonucuna varılmıştır.