Neoklasik İktisat Düşüncesinin Doğuşu İle Liberal Kapitalizmin Meşru Bir Ekonomik Sistem Olarak Kabul Edilmesi - KABAŞ, Tolga (PEARSON JOURNAL, 2023)
İktisat sosyolojisi iktisat ile sosyoloji arasında bir köprü görevi görerek iki disiplin arasında iletişimi sağlamaktadır. İktisat sosyolojisinin en iyi eserlerini Max Weber yapmıştır. Max Weber’e göre Avrupa’da kapitalizm ve ana akım iktisat düşüncesi Protestan kültüründen doğmuştur. Max Weber’e göre ana akım iktisat düşüncesinin rekabetçi piyasa modeli kapitalizmin ideal tipidir. Devrimci değil, bir sentezci olan Weber yaptığı çalışmalarda Neoklasik iktisat modelini tarihsel, kültürel ve kurumsal bir temele oturtmayı başarmıştır. Bu bağlamda birbiriyle çatışan iki okulu, ana akım iktisat düşüncesini temsil eden Neoklasik okul ile Alman Tarihçi okulunu uzlaştırmıştır. Böylece, iktisat ile sosyoloji arasında bir köprü olan iktisat sosyolojisinin en iyi eserlerini yapmıştır. Bu bağlamda, Almanya ihracata dayalı sanayileşme modeliyle Kıta Avrupası’nda sosyal demokrasinin kalesi olmayı başarmıştır. Günümüzde Almanya Amerika orijinli Neoliberal politikalardan uzak durarak Üçüncü Yolculuğu benimsemektedir. Bu çalışmada, Batılı toplumlarda para ve ticaretle ilgili görüşlerin evrimi, Aydınlanma düşüncesi ikliminde Neoklasik iktisat düşüncesinin doğuşu ve liberal kapitalizmin meşru bir sistem olarak kabul edilmesi arasındaki ilişki kısaca anlatılmaktadır.