Ortaokul Son Sınıf Öğrencilerinin Matematik Başarı Not Ortalamalarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi - TAŞDEMİR, Cahit (PEARSON JOURNAL, 2023)
Bu çalışma ortaokul son sınıf öğrencilerinin matematik başarı düzeylerini bazı değişkenler açısından anlamlı olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bunun için araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ile elde edilmiştir. Bu formda, öğrencilerin cinsiyeti, anne-baba eğitim düzeyi, öğrencinin birinci döneme ait matematik dersi başarı not ortalaması ve ailenin aylık gelir düzeyi gibi sorular yer almıştır. Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılarak 2021- 2022 eğitim-öğretim yılının güz döneminde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Bitlis ili Tatvan ilçesininde bulunan ortaokulların son sınıflarında okuyan toplam 201 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, SPSS paket programından yararlanarak bilgisayara aktarılmış, frekans ve yüzde değerleri bulunmuştur. Verilerin analizi t-testi ve tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) ile yapılmıştır. Analiz sonucunda; öğrencilerin matematik dersi başarı not ortalamalrı cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık olmadığıi, ancak anne-baba eğitim düzeyi ve ailenin aylık gelir durumuna göre ise anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bulgulara dayanarak bazı önerilerde bulunulmuştur.