Ambalaj Tasarımlarında Görsel İmaj Olarak Yeşil Yıkama Kullanımı - KUZU, Ekin Su (PEARSON JOURNAL, 2023)
Ambalaj tasarımları, üretim amacı ve temel işlevi bakımından bir ürünü korumak, saklamak için oluşmuş olup; değişen toplumsal koşullar ve gelişen tüketim kültürünün getirisi ile birlikte bağlamında farklılaşmalar ile dönüşüm geçirmiştir. Bu süreç ile birlikte ambalaj tasarımları, tüketiciyi cezbetmeye ve satın almaya itici tasarım elemanları ve imajlar yardımıyla tasarımı zenginleştirme amacı gütmeye başlamıştır. Ambalaj tasarımlarının, çağın getirdiği tasarım anlayışı ve yenilikleri içerisinde barındırarak kültürel dönüşüme ayak uydurma gerekliliği içerisinde bulunduğu; dolayısıyla toplumsal ihtiyaçların ve kitlesel ayrımların da taleplerine göre çeşitlenmekte olduğu görülmüştür. Bu kitlesel ihtiyaç ve taleplerden biri de tüketimin hızla arttığı ve küresel yıkımın yakın gelecekte olumsuz sonuçlarının getirisinin bir sonucu olarak; sürdürülebilir ve doğal ürünlere olan talebin artmasıdır. Ambalaj tasarımlarında doğal ve sürdürülebilir sembollerin arttığı görülmektedir. Bununla birlikte, yeşil sembollerin tüketiciyi görsel olarak tüketime tetiklemekte olduğu fakat içerik olarak bu sembollerin yanıltıcı olması durumunun ambalaj tasarımda yeşil yıkama kavramını ortaya çıkardığı anlaşılmaktadır. Bu araştırma ile, ambalaj tasarımında kullanılan yeşil yıkama sembollerinin görsel bir imaj olarak yer alması ele alınacak olup; çalışma örnek olarak temizlik ürünleri üzerinden seçilen ambalaj tasarımı örnekleri ile desteklenecektir.