Erkeklerin Şiddet Eğilimini Arttıran Nedenler Üzerine Bir Araştırma - ÇELİK, Mücahit and ZENGİN, İlyas (PEARSON JOURNAL, 2023)
Şiddet, günlük yaşamımızda sıklıkla karşılaştığımız bir kavram olmuştur. Neredeyse her gün görsel, metinsel ve/veya işitsel medya organlarında şiddet haberlerine rastlarız. Bu haberlerin içerikleri incelendiğinde ise ağırlıklı olarak şiddeti uygulayan tarafın erkek, şiddete maruz kalan tarafın da kadın olduğu görülmektedir. Elbette ki şiddetin hiçbir şekli ve dozu maruz görülemez ve hiç kimse masum gösterilemez. Ancak erkekleri bu denli şiddet eğilimli yapan nedenlerin de araştırılması bu olayların azalmasına bir nebze de olsa katkı sunabilir. Bu bağlamda yapılan bu araştırmada erkeklerin şiddet eğilimlerini arttıran nedenler araştırılmaya çalışılmıştır. Bu araştırmada şiddet, bir tartışma sonucunda ortaya çıkan ve kontrol edilemeyen bir öfke patlaması olarak kabul edilmiştir. Araştırma’da nicel yöntem kullanılarak tespit edilen ifadelerin erkekler tarafından kabul edilebilirliği ve doğruluğu araştırılmıştır. Araştırma sonucunda erkeklerin şiddet eğilimlerini en çok arttıran nedenlerin; “kadının, erkeğe hitap ederken aşağılayıcı / küçümseyici cümleler kullanması”, ”kadının, erkeğin ailesini istememesi / hor görmesi” ve “kadının, çocukların yanında erkeğin otoritesini sarsması” olduğu tespit edilmiştir.