Teorik ve Pratik Bir İnceleme: Sanat Eğitimi - KILIÇ, Ahmet Göktuğ; Ümit PARSIL (PEARSON JOURNAL, 2023)
Eğitim, geçmişten günümüze kadar süregelen bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Böyle bir kanının ortaya çıkmasının nedeni bireyin kendini sürekli yenileme ve geliştirme eğiliminden kaynaklanmaktadır. Eski dönemlere göre günümüz eğitim ortamları bilgiye ve öğrenme alanlarına ulaşmayı daha da kolaylaştırmaktadır. Oluşan bu kolaylık eğitimin daha iyi anlaşılması için gerekli ortamları da sağlamaktadır. Bu da bireyin gelişimde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu anlamda bireyin yaşadığı topluma ve yaşama uyum sağlayabilmesi eğitim vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitimin geçmişten günümüze kadar süregelmesi de bu durumdan kaynaklanmaktadır. Ancak değişen dönemler ve süreçler eğitimin kuram ve çerçevesinde farklı tanımlamaların ortaya çıkmasına neden olmuş ve bir çok eğitimci düşünür eğitim üzerine kanılarını dile getirmiştir. Bu anlamda bakıldığında sanat eğitimi eğitim öğretim çerçevesinde ele alınması gereken bir eğitim disiplini olarak dikkat çekmektedir. Özellikle sanat eğitiminin bütüncül öğrenme yapısında bulunan teorik ve pratik uygulamalar sanat eğitiminin kapsam alanının araştırılmasını gerekli kılmıştır. Makale kapsamında incelenen düşünce ve söylemlerde göstermektedir ki sanat eğitimi bireyin ve parçası olduğu toplumun başat öğesi olarak dikkat çekmektedir. Bununla birlikte sanat eğitimin tamın ve kapsamında bulunan kavramsal adlandırmalar sanat eğitimin daha iyi anlaşılır kılınmasını sağlamıştır. Çünkü sanat eğitimi yapısı itibarıyla genel bir kuramsal çerçeveyi nitelendirmektedir. Özellikle bu nitelendirmeler sanat eğitimi kavramının tanımlarını da oluşturmaktadır. Bu şekilde tanımlamaların yapılması sanat eğitimi ve aynı zamanda eğitim kavramlarının incelenmesini gerekli kılmıştır. Bu amaçla bu makalede sanat eğitim kavramının teorik ve pratik tanımlamalarına yer verilmiş ve sanat eğitimin süreçteki bireysel ve toplumsal yönüne değinilmiştir. Aynı zamanda eğitim kavramı da kuramsal çerçevesi üzerinde durulmuştur.