Zamanında Verilen Çevrimiçi Geri Bildirimin Öğrenci Başarısına Etkisi - GÜNEY, Zafer (PEARSON JOURNAL, 2023)
Çalışmanın amacı: Bu araştırmada deneysel yöntemle Eğitim Fakültesi 2. sınıf Bilimsel Araştırma Yöntemleri dersinde zamanında verilen çevrimiçi geri bildirimlerin öğrencilerin akademik başarılarına etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırma deney ve kontrol grubu belirlenerek öntest sontest kontrol gruplu yarı deneysel model biçiminde desenlenmiştir. Örneklem, aynı seviyedeki 41’er kişilik iki grupla toplam 82 kişiden oluşmaktadır. Dersler dokuz hafta boyunca araştırmacı tarafından deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerle geleneksel yöntemle, öğrenme hedeflerine uygun bir şekilde işlenmiştir. Bu çalışmada deneysel işlem öncesi her iki grubun seviyelerini ölçmek için ön test ile deneysel işlem sonrasında son test uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t testi ve bağımlı örneklem t testi ile etki büyüklüğü analizleri yapılmıştır.. Bulgular: Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre, deney ve kontrol gruplarının son test puan ortalamalarına göre deney grubu lehine orta etki büyüklüğünde anlamlı farklılık bulunmuştur. Önemli Vurgular: Zamanında çevrimiçi verilen geri bildirimlerin öğrenci başarısına katkı sağladığından benzer araştırmalar farklı seviyelerde öğrenci gruplarına, yüz yüze ve uzaktan eğitim süreçlerinde uygulanarak genelleştirme sağlanabilir.