Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Uzaktan Eğitimle Verilen Matematik Derslerine ilişkin Tutumlarının İncelenmesi - TAŞDEMİR, Cahit (PEARSON JOURNAL, 2023)
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan pandemi salgını eğitim sistemini derinden etkilemiştir. Bu süreçte zorunlu olarak uzaktan eğitim ile verilen matematik derslerinde eğitimin en etkili şekilde yapılabilmesi için öğrencilerin tutumlarının önemli olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı meslek yüksekokulu öğrencilerinin pandemi sürecinde uzaktan eğitim ile verilen matematik derslerine karşı tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın verileri Ağır ve arkadaşları (2008) tarafından geliştirilen "Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği" ile toplanmıştır. Araştırmada nicel bir metod olan betimsel tarama modeli benimsenmiştir. Araştırmanın katılımcıları Tatvan meslek yüksekokulunun farklı programlarında kayıtlı ve matematik dersini uzaktan alan 93 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma 2022- 2023 eğitim-öğretim yılının güz döneminde yapılmıştır. Araştırmanın verileri bağımsız örneklem t-testi ve tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; Öğrenciler uzaktan eğitim ile verilen matematik derslerine karşı olumsuz bir tutuma sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin matematiğe yönelik tutum düzeyleri cinsiyet, mezun olunan lise türü, bölüm, internet olma durumu, internet kullanma süresi, derse bağlanma türü ve uzaktan eğitim ile ilgili sahip olunan ön bilgi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Çalışmada genel olarak öğrenciler matematik derslerinde eğitimin en iyi şekilde gerçekleşmesi için yüz yüze etkileşimin olmasının gerekli olduğunu ve uzaktan eğitimin geleneksel eğitimin yerini alamıyacağı yönünde görüş belirtikleri belirlenmiştir.