Bilimsel Çalışma Perspektifinden “Karma Yöntem Araştırmaları” - UĞUR, Ufuk; UĞUR, İlkay (PEARSON JOURNAL, 2023)
Bilimsel bilgiye ulaşma yolu olarak bilimsel araştırmalar, farklı felsefi varsayımlara dayanılarak gerçekleştirilmektedir. Bilimsel araştırmaların temellerini teşkil eden nicel ve nitel yöntemler, pozitivist ve yorumlayıcı paradigmanın bakış açılarına göre şekillenmiştir. Günümüzde nicel ya da nitel araştırmalar yerine bir üçüncü yol olarak tercih edilen, pragmatizme dayalı karma yöntem araştırmaları, bilimsel bilgiye ulaşmanın farklı bir yolu olarak kabul görmektedir. Karma yöntem, farklı araştırma desenlerinin kullanılması ile nicel ve nitel araştırma yöntemlerini bütünleştirmiştir. Bu yolla olay ve olguların çok boyutlu olarak ele alınmasını sağlayan karma yöntem araştırmaları, araştırma sorularının daha kapsamlı bir biçimde cevaplanmasını sağlamıştır. Araştırma dahilinde, karma yöntemi bütünlüklü olarak ele almak adına, yöntemin işlevleri, nicel ve nitel yöntemlerden farklı özellikleri ile ortaya koyulmuştur. Ayrıca karma yöntem araştırma desenleri betimlenerek, nicel ve nitel yöntemleri bir araya getirmenin sağladığı olanaklar açıklanmıştır. Araştırma sonucunda, karma yöntemin nicel ve nitel yöntemleri bir araya getirmesinin araştırma verilerini zenginleştirdiği, araştırma problemlerini çözmede alternatif yollar geliştirmeye imkân sağladığı tespit edilmiştir. Karma yöntem araştırma desenlerinin zaman ve paradigma odaklı ayrımlarla biçimlendirilmesi, araştırmacıya çalışma sürecini planlamada özgürlük sağlamış; nicel ve nitel araştırma bulgularının birbirini tamamlamasıyla kapsamlı sonuçların elde edilebileceği belirtilmiştir.