Bilişsel Davranışçı Terapide Panik Bozukluğun Ele Alınması: Vaka Sunumu - DEMİRDÖĞEN , Buket and KARAAZİZ, Meryem (PEARSON JOURNAL, 2024)
Yapılan olgu çalışmasında 36 yaşında kadın danışanın panik bozukluk semptomlarına yönelik 3 seanslık görüşme yapılarak bilişsel davranışçı terapi yöntemi kullanarak bir süreç yürütülmeye çalışılmıştır. Herhangi bir sebep olmaksızın bireylerde ortaya çıkmasında rol oynayıcı etmenler olmamasına rağmen aniden panik atak yaşamasında panik bozukluk olarak açıklanmıştır. Anksiyete bozuklukları arasında en çok rastlanılan bir rahatsızlıklardan olan panik bozukluk, baş dönmesi, göğüste sıkışma,ölecekmiş hissi, bunaltı, endişe gibi belirtilerin birdenbire çıkmasıyla oluşmaktadır. Birçok hastanın yaşamış olduğu ruhsal sıkıntıların tedavisi için kullanılan psikoterapiler panik bozukluğun tedavisinde de yararlanılmaktadır. Çalışmaya gönüllü olarak katılan danışanın panik bozukluğu ve hafif depresyonu olduğu saptanmıştır. Danışanın isteği üzerine panik atak belirtileri çalışılmaya başlanmıştır. Seans içerisinde danışana ölçek uygulanımı sunulmuş ve BDT’nin kullandığı teknikler ve egzersizler baz alınarak danışan üzerinde etkisi gözlenmeye çalışılmıştır.