Jung Perspektifinden Maskülenlik - ERBEKİR, Bekir and KARAAZİZ, Meryem (PEARSON JOURNAL, 2024)
Son yıllarda eril ve dişil enerji kavramları özellikle sosyal medyada olmak üzere genel toplum içerisinde giderek popülerlik kazanmaktadır. Bu kavramlar hem kadına hem erkeğe atfedilmesinin yanında nesnelere ve ülkelere dahi atfedilir durumdadır. Dolayısıyla bu derleme makalenin amacı, dişil ve eril kavramlarının popülerleşmesi kapsamında analitik psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung’un eril kavramının detaylı olarak ele alınmasıdır. Maskülenlik kavramı, Jung’un kuramında merkezi bir rol oynamaktadır. Jung’a göre, her bireyin içinde hem kadınsı hem de erkeksi nitelikler bulunur ve bu niteliklerin denge içinde olması önemlidir. Animus ve anima arketipleri, bu dengeyi sağlamada önemli bir rol oynar ve bireyin içsel gelişiminde kritik bir öneme sahiptir. Erkeklik arketipleri, bireyin toplumsal rollerini ve kimliğini şekillendirirken, dişil nitelikler de aynı derecede önemlidir. Jung’un perspektifine göre, cinsiyet rolleri esneklik gösterir ve her bireyde farklı şekillerde ifade edilir. Bireyselleşme sürecinde, bireyin içsel çatışmalarını çözmesi ve kadınsı ile erkeksi nitelikleri arasında denge kurması önemlidir. Bu denge, bireyin kendini tam olarak gerçekleştirmesine ve psikolojik olarak sağlıklı bir duruma ulaşmasına yardımcı olur.