Geleceğin Eğitimini Şekillendirmek: Öğretmen Yardımcısı Yapay Zeka - KAYA, Mevlüt; KÖSEOĞLU, Zahit (PEARSON JOURNAL, 2024)
Bu çalışma, çeşitli branşlardan öğretmenlere yönelik düzenlenen ’Öğretmen Yardımcısı Yapay Zeka’ seminerlerinin, öğretmenlerin yapay zeka teknolojilerine yönelik farkındalık ve bilgi düzeylerini nasıl artırdığını incelemektedir. Dört grup halinde ve üçer saat süren seminerler, öğretmenlere yapay zeka araçlarını ders planlama, materyal oluşturma, öğrenci değerlendirme ve motivasyon artırma süreçlerinde nasıl kullanabileceklerini öğretmeyi amaçlamıştır. Araştırma, nitel ve nicel veri toplama yöntemleri kullanılarak 66 öğretmen ile yürütülmüştür. Seminer öncesi ve sonrası anketler veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Seminer öncesi anket sonuçları, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun yapay zeka teknolojileri hakkında sınırlı bilgiye sahip olduğunu göstermiştir. Seminer sonrası anketler ise bu teknolojilere yönelik farkındalık ve bilgi düzeylerinde önemli bir artış olduğunu ortaya koymuştur. Öğretmenler, yapay zekanın ders planlama, materyal oluşturma ve öğrenci değerlendirme süreçlerinde kullanılabilirliğine dair olumlu görüşler bildirmişlerdir. Ayrıca, seminerin içeriği ve sunumların anlaşılabilirliği hakkında genel olarak olumlu geri bildirimler alınmıştır. Araştırma, yapay zeka eğitimlerinin öğretmenlerin teknoloji entegrasyonu konusunda daha bilinçli ve yetkin hale gelmelerine katkı sağladığını göstermektedir. Sonuç olarak, yapay zeka teknolojilerinin eğitimde kullanımının öğretmenler ve öğrenciler için önemli faydalar sağlayabileceği görülmüştür. Eğitim politikalarının, bu teknolojilerin entegrasyonunu teşvik etmesi ve öğretmenlerin bu teknolojileri etkili bir şekilde kullanmaları için gerekli eğitim ve kaynakları sağlaması gerektiği görülmüştür.